Proactief aan de slag met een gelukkig nieuw jaar!
13 januari 2022
Oeps, nog vier dagen en dan is het Blue Monday. Een marketingstunt die de derde maandag van het jaar benoemt als de meest deprimerende dag van het jaar. En hoewel de eerste dertien dagen van 2022 inmiddels op de teller staan, mag ik je volgens de richtlijnen nog best een gelukkig nieuwjaar wensen. Zo’n gelukkig nieuw jaar heb je trouwens zelf in de hand. Want hoewel je geen enkele invloed hebt op wat je overkomt in 2022 heb je wel alle invloed op je eigen gedrag, gedachten en mindset. In dit blog ontdek je hoe jij jezelf overwint en zelfs Blue Monday omtovert tot een heerlijke maandag.
Daar moet je alleen wel iets voor doen. Dit blog lezen bijvoorbeeld.
Adieu: moeten, wijzen, als-dannen en andere beperkingen
Laten we beginnen met een klein zelf onderzoekje. Hou eens 14 dagen bij hoe vaak je jezelf de volgende uitspraken hoort doen (of denken).
- Ja, maar als hij het op tijd had opgeleverd dan was het me wel gelukt.
- Ze snappen het gewoon niet en hebben geen enkel idee wat de praktijk is.
- Ik moet nog even … (vul je moetje zelf in).
- Zo ben ik nu eenmaal….
- Ik kan daar niets aan doen.
- Ik zie wel wat er op me af komt.
- OMG, waar ze nu toch weer mee aankomen.
Soms is dit een prima reactie. Niet alles in je leven is te beïnvloeden. Ook zijn er genoeg dingen die niet belangrijk genoeg voor jou zijn om je er druk over te maken. Toch hebben al deze uitspraken iets gemeenschappelijks. Je neemt zelf geen verantwoordelijkheid en laat je beïnvloeden door anderen. Een nare plek om te zijn, want je voelt je afhankelijk. Eigenlijk heb jij niets in te brengen. Anderen bepalen wat jou overkomt.
Voorbeelden van reactief gedrag
Je bent ondernemer. 80 % van je omzet bestaat uit het live verzorgen van workshops voor gemiddeld 25 deelnemers. Dankzij de belachelijke maatregelen van het kabinet zie je jouw bedrijf naar de knoppen gaan. Zé maken je het ondernemen onmogelijk. Je kunt geen kant op. Het enige dat jij nog kunt doen is reikhalzend uitkijken naar de volgende persconferentie en hopen dat de lockdown snel wordt opgeheven.
Je bent jong en ambitieus. Jouw carrière heb je al helemaal uitgetekend. Elke twee jaar een promotie. Alleen zit er een vrolijke veertiger op de stoel die jij ambieert binnen de te gekke organisatie waar je werkt. Die zit er nog wel eventjes, nog minstens 27 jaar. Je levensplan valt in duigen. Want zolang zij daar zit, kun jij die promotie wel vergeten. Je kunt geen kant op. Het enige dat jij nog kunt doen is reikhalzend uitkijken naar het moment dat ze weggaat.
Je bent projectmanager en hebt net een opdracht afgerond. Dan krijg je een mailtje van je opdrachtgever dat ze teleurgesteld zijn in het resultaat. Je denkt alleen nog WTF*&)!!. Ik heb mijn benen onder mijn kont uitgerend voor die opdrachtgever. Ik heb veel meer geleverd dan we hadden afgesproken. Het enige dat jij nog kunt doen is snel de factuur sturen en hopen dat ze die zullen betalen.
Wat heb je aan dit reactief gedrag?
Reactief gedrag is prima als het je echt niets uitmaakt. Omdat je het niet belangrijk vindt of omdat je weet dat je er geen invloed op uit kunt oefenen. Er zijn veel zaken die je wel raken en die je niet kunt beïnvloeden. Denk aan het weer, de economie of het gedrag van een ander.
In veel andere gevallen levert reactief gedrag echter stress op. Een lijst vol met moetjes geeft je géén relaxed gevoel. Afhankelijk zijn voelt ook voor veel mensen niet lekker. En als jouw behoeften of verlangens niet uitkomen, dan frustreert dat.
Als je niet graag bent waar je bent,
verander van plaats. Je bent geen boom!
Wat als het wel lukt?
Uit het zelfonderzoekje blijkt al dat taal goed weergeeft in welke mate je reactief of proactief bent. Misschien ontdek je juist dat je de volgende zinnen regelmatig denkt of uitspreekt.
- Lever je morgen je spullen aan? Anders komt mijn deadline in gevaar.
- Het is belangrijk dat we ze goed informeren, zodat ze weten in de praktijk speelt.
- Ik wil nog even … (vul je willetje zelf in).
- Hoe kan ik je verder helpen?
- Ik heb een ander/beter idee.
- Dit wil ik graag bereiken vandaag.
- Ieder probleem heeft een oplossing. Anders is het geen probleem dan is het een feit.
Dezelfde zeven zinnen omgezet naar een proactief perspectief. Het verschil? Je vergroot je invloed omdat je zelf de regie houdt. En dát maakt een wereld van verschil. Want ook al heb je geen invloed op het weer. Als het regent, regent het. Je hebt wel de keuze om een paraplu mee te nemen of een regenjas aantrekken. Ben je nu ook zo benieuwd hoe de drie voorbeelden uitpakken bij een pro actieve aanpak?
Voorbeelden van proactief gedrag
Je bent ondernemer. 80 % van je omzet bestaat uit het live verzorgen van workshops voor gemiddeld 25 deelnemers. De lockdown maakt dit onmogelijk. Je klimt in de telefoon en informeert of je deelnemers ook geïnteresseerd zijn in een online versie van je workshop. Een deel vindt dit prima. Anderen houden vast aan een live workshop. Binnen een week heb je geregeld dat je workshop online te boeken is. Je hebt goed doorgevraagd naar de bezwaren om niet online te willen trainen en gaat de komende maand aan de slag met een alternatief aanbod.
Je bent jong en ambitieus. Jouw carrière heb je al helemaal uitgetekend. Elke twee jaar een promotie. Alleen zit er een vrolijke veertiger op de stoel die jij ambieert binnen de te gekke organisatie waar je werkt. Die zit er nog wel eventjes, nog minstens 27 jaar. Je gaat een gesprek aan met je leidinggevende en vraagt of er binnen het bedrijf nog andere mogelijkheden zijn op promotie. Omdat het antwoord nee is, heb je een loopbaanbegeleidingstraject geboekt. Je gaat echt niet wachten op een ander.
Je bent projectmanager en hebt net een opdracht afgerond. Dan krijg je een mailtje van je opdrachtgever dat ze teleurgesteld zijn in het resultaat. Je pakt gelijk de telefoon om te informeren naar de verwachtingen van de klant en een oplossing te bedenken die voor jullie allebei goed uitpakt.
Wat heb je aan proactief gedrag?
Proactief gedrag is een gift that keeps on giving. Door proactief te zijn richt je jouw energie op zaken waar je wél iets aan kunt doen. Dit is goed voor je mindset en je energielevel. Je hebt de regie. Jouw invloed groeit en groeit. Je realiseert je dat je altijd een keuze hebt. En dat je vooral jouw tijd en energie moet steken in de zaken die je wél kunt beïnvloeden. Omdat dát de kortste weg naar succes is.
Proactief gedrag is een vaardigheid
Proactief reageren is een vaardigheid. En dat is ontzettend goed nieuws, want een vaardigheid kun je leren. Het is een waardevolle vaardigheid omdat je dit op allerlei situaties kunt toepassen. Zakelijk en ook privé. Het valt onder het persoonlijk leiderschap. Dus wil jij jouw invloed duurzaam vergroten? De regie pakken over jouw leven? Waarbij je problemen omdraait naar successen?
Neem contact met mij op voor professionele én persoonlijke begeleiding. Of je nu als ondernemer vastloopt in problemen of als werknemer tegen dikke muren aanloopt. Ook als je privé het gevoel hebt dat anderen jouw leven invullen is dit ontwikkeltraject zeer waardevol.
Ik daag je uit!
Jouw e-mail of telefoontje is een prachtige eerste stap naar méér invloed, méér succes, méér energie. Investeer in jezelf en vul je rugzak met extra gereedschap, zodat je altijd proactief handelt. Wat er ook gebeurt. De keuze is aan jou:
Optie 1: Je vindt het prima om je continu slachtoffer van omstandigheden te voelen. Je ziet wel wat het leven op je afvuurt, je hebt toch geen enkele invloed. Of misschien heb je nog andere smoesjes, zoals geen tijd, geen geld -> Ik wens je veel sterkte en hoop dat het lezen van dit blog je een ander inzicht geeft. Gun jezelf in ieder geval ook de kijktip!
Optie 2: Je wil alles uit het leven halen wat erin zit. Je streeft daarbij naar onafhankelijkheid en denkt liever in oplossingen dan in problemen. Om je optimaal te ontwikkelen kies je voor de professionele begeleiding van een professional én ervaringsdeskundige.
Neem contact met me op over jouw ontwikkeltraject Proactief gedrag
👀Kijktip
Fotocredits: Pexels