Beginnersbloopers voor startende bedrijven, zo voorkom je ze
12 oktober 2023
Met de prachtige Indian Summer heb je bijna niet in de gaten dat we alweer begonnen zijn aan Q4 van 2023. Het laatste kwartaal van mijn jubileumjaar. En dat gebruik ik graag om mijn ondernemerservaringen met jou te delen. Dus attendeer ik je eerst op nog 5 beginnersbloopers, zodat je er 10 bij elkaar hebt. Uiteraard met aanwijzingen om die valkuilen te ontlopen. En op het einde nodig ik je uit voor een bakkie en een boost. Want ondernemen is anders denken, samen doen!
Valkuil 6 Een klant, wat interessant
Dit is vooral een belangrijke valkuil als je een grote langlopende opdracht hebt. Dat geeft je een vals gevoel van veiligheid. Want het komende jaar kun je al je aandacht en kwaliteiten geven aan die ene opdrachtgever. Maar let op! Ook die opdracht kent een einddatum. En als je in de tussentijd helemaal niets aan marketing hebt gedaan, weet niemand meer dat je bestaat en weer beschikbaar bent.
Tip Visie:
Zie PR en marketing voor wat het is; een essentieel onderdeel van je ondernemersactiviteiten. Zet verschillende marketingtechnieken in, die aansluiten op je klantbehoefte. Het is logisch dat je investering in marketing anders is bij een volle orderportefeuille dan wanneer je om opdrachten verlegen zit. Zowel qua bedrag als qua methodiek. Blijf echter zaaien en zorg voor een continu gevulde pijplijn met leads.
Valkuil 7 Wie is de Mol?
Het fijne van ondernemerschap is dat er maar één verantwoordelijk is voor je succes. Dat betekent dat de keerzijde ook klopt. Er is er maar één verantwoordelijk voor als het niet goed gaat. Pak die verantwoordelijkheid dan ook met twee handen aan. Blijf niet in je eigen tunnel zitten of vasthouden aan een route die niet werkt. Verspil geen tijd en energie met de schuld buiten jezelf te zoeken. Inflatie, politiek, regio, komkommertijd hoort allemaal bij de realiteit. Het is aan jou om daarbij altijd in kansen te blijven denken én handelen.
Tip Visie:
Blijf in contact met andere succesvolle ondernemers. Zoek mensen op die je hun ongezouten mening geven. En niet vanuit sociaal wenselijk gedrag doekjes eromheen draaien. Laat dat maar aan je vrienden over. Heb ook de moed om eigenwijs te zijn/blijven. Het is uiteindelijk jouw bedrijf. En durf te kiezen voor ontwikkeling. Kijk eerlijk naar je talent en je valkuilen. Organiseer die valkuilen door te delegeren of door jezelf daarin verder te bekwamen.
Valkuil 8 Dubbele pret met je omzet?
Een omzet van een ton per jaar. Uurtarieven die bijna zo hoog zijn als je dagvergoeding in loondienst was. Ja, ondernemers die verzetten bergen aan euro’s. Wat je nog moet leren als je begint is dat er een groot verschil zit tussen wat je binnenkrijgt op je bankrekening en wat daarvan uiteindelijk voor jou overblijft.
Hoogste tijd dus voor een “waar-blijven-mijn-centen lijst“:
- Je grote blauwe vriend De Belastingdienst ontvangt graag 21% van iedere euro die je verkoopt. Of tenminste 9%. Inderdaad: de btw.
- Dan krijg je nog te maken met inkoop- en bedrijfskosten.
- Vergeet ook niet je auto, computer, internet en telefoon.
- Je besteedt ook vast diensten uit. Je maakt sowieso verkoopkosten voor bijvoorbeeld je marketing.
- Niet ieder uur dat je aan je onderneming besteedt is declarabel.
- Je bent niet verzekerd voor AO of WW en pensioen. Dus dat wordt of een (dure) verzekering afsluiten of buffers aanleggen.
- En omdat De Belastingdienst fan van je is, mag je van wat er uiteindelijk overblijft ook nog tot 49,5% inkomstenbelasting betalen.
De cijfers zijn dan ook zorgwekkend, slechts 1 op de 5 startende ondernemers verdient na vijf jaar meer dan het minimumloon. En 50% van de kleine ondernemers blijft zelfs onder het minimumloon. Daartegenover staat dat er ook veel ondernemers zijn die op zijn minst een boterham en sommige zelfs een dik belegde boterham met hun bedrijf verdienen.
Tip Visie:
Wanneer je geld ontvangt omdat er een factuur is betaald, zorg dat je deze in potjes op je bankrekening verdeeld. Het eerste potje is voor je btw. Zet het bedrag dat je aan btw op deze factuur hebt ontvangen direct aan de kant. Daarnaast zet je 50% van je factuurbedrag in het potje inkomstenbelasting. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan bij onze vrienden van de Belastingdienst en bouw je gelijk een fijn buffertje op.
Wees zeker ook bij de start van je onderneming zuinig met investeringen in dure vaste kosten. Onthoud: hoe lager je vaste kosten zijn, hoe lager je breakeven punt is. En dat is zeker in het begin een gezonde financiële houding.
“Als je van binnenuit straalt, heb je de schijnwerpers niet nodig”
Valkuil 9 Houd het bij jezelf
Ondernemen is je hoofd boven het maaiveld uitsteken en ook om je heen kijken. Dat valt niet mee, want getverderrie… Die ene onderneemster, die ongeveer gelijk met jou begonnen is, post net dat ze haar team al met 10 vaste mensen heeft uitgebreid. En wat voel je je een loser als guru X schrijft hoe ze haar eerste miljoen binnensleepte terwijl ze van een zesling beviel op weg naar een exclusief LIVE event van Tony Robbins in New York.
Om nog maar te zwijgen van die stekelige opmerking van een concurrent over dat ene typfoutje in je blog. Wat overigens gelijk het enige commentaar was, terwijl je ruim 6 uur in de uitwerking ervan hebt geïnvesteerd. Had je familie dan toch gelijk toen ze je probeerden tegen te houden met opmerkingen als “zou je dat nu wel doen?”
Tip Visie:
Laat Je Niet Gek Maken. Nooit niet, door niemand. Vertrouw op jezelf en je eigen intuïtie. Luister naar raad en adviezen; trek echter altijd je eigen plan. Niet ieder goed advies werkt ook goed voor jou. Jij bent uniek. En laat je zeker niet gek maken door andere ondernemers. Er zijn er maar weinig die ook durven toe te geven dat ondernemen echt niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het is een pad vol obstakels, hindernissen en valkuilen. En juist dat maakt het ondernemen zo’n prachtige en waardevolle persoonlijke ontwikkelreis. Nog los van je bedrijfsresultaten.
Het is jouw leven, jij bent anders dan anderen met eigen ambities en het is jouw bedrijf. Meet je succes dus niet af aan de prestaties van anderen, meet het af aan de doelen die je voor jezelf hebt gesteld en de resultaten die je daarbij bereikt hebt.
Valkuil 10 Niet iedereen is een geboren ondernemer
Iedereen kan ondernemer worden. Daar zijn geen speciale vereisten voor nodig. Toch zijn er wel een aantal eigenschappen die ondernemers met elkaar gemeen hebben. Dit zijn de meest genoemde eigenschappen die gerelateerd worden aan succesvol ondernemen:
- Creativiteit
- Passie
- Risico’s durven nemen
- Flexibiliteit
- Doorzettingsvermogen
Want het kan lang duren voordat je bedrijf succesvol is.
Tip Visie:
Heb je een ondernemersdroom? Ga ervoor. Het ergste wat kan gebeuren is dat het niet lukt, of dat je erachter komt dat ondernemen niets voor jou is. Dan weet je dat en kunnen je met die prachtige ervaring op zak nieuwe keuzes maken en bijvoorbeeld weer in loondienst gaan. Daar is helemaal niets mis mee en altijd nog stukken beter dan tot aan je sterfbed de gedachte hebben “had ik maar…”.
Bakkie en een boost?
Ben je nu toe aan een bakkie en een boost? Met daarbij een goed gesprek over ondernemen? Laat het me even weten. Ik trakteer op het appelgebak en mijn tijd. Jij betaalt de koffie. Het maakt niet uit of je net begint als ondernemer of dit al jaren doet. Deal? Bel me even of stuur een e-mail. Als er meerdere aanvragen komen, kies ik er eentje uit. Dus verpak je bakkieboost-verzoek ondernemend en durf op te vallen.
Ja, ik wil die koffie met appeltaart én Claudia
- Dit blog is het slot van een tweeluik over 10 valkuilen waarmee je als startende ondernemer te maken krijgt. Deel 1 gemist? Lees: Ondernemerschap; als een koning(in) te rijk.
- Interesse in ondernemen, organisatieontwikkeling, gedragsverandering en groei? Leg de verbinding en schrijf je in voor mijn maandelijkse inspiratiemail: Anders denken Samen Doen.