Ik moet nog...

“Ik moet nog …” welnee, je moet helemaal niets!

9 oktober 2024

Vol trots bladerde ik door mijn kleurrijke agenda. Rood voor vergaderingen, blauw voor deadlines, groen voor persoonlijke afspraken. Een perfecte regenboog van productiviteit. En toen gebeurde het. Ik trok een dikke zwarte streep door mijn volgeplande dag. Je zou denken dat ik daar enorm van baalde. De waarheid is dat er een vette glimlach op mijn gezicht verscheen. Want opeens had ik een dag vol niets! Wat een avontuur. Zullen we samen eens wat “moetjes” de nek omdraaien?

Productiviteit is goud

Voel je je ook weleens zo’n hamster in een molentje? Je rent je te pletter en toch kom je geen stap vooruit.

We leven in een maatschappij waar we onszelf enorm veel druk op leggen. We hebben het niet druk, maar druk, druk druk. Druk is goud en succes. Rust? Dat is voor luie mensen die geen hoogstaande ambitie(s) hebben om iets te willen bereiken. We hebben focus nodig en taakgerichtheid. En ons brein beloont elke prikkel met dopamine.

Of kan het ook anders?

Lummelen; een loterij met gegarandeerde prijzen

Wist je dat het altijd maar ’aan staan’ ons creatief denkvermogen ondermijnt?  Want terwijl we onszelf volproppen met constante prikkels, vergeten we dat creativiteit juist floreert in de stilte. Onze hersenen zijn geen machines die 24/7 moeten draaien. Ze hebben ruimte nodig om te ademen, te dromen, en ja, zich zelfs te vervelen. Pas dan komt je vindingrijkheid tot bloei, ontstaat meer begrip voor anderen en krijg je bovendien een positiever zelfbeeld. Prachtige prijzen toch, van die lummelloterij?

5 x van motten naar maggen

Om die hoofdprijs van de lummelloterij te winnen, is het handig wat regels buitenspel te zetten. Dus trek je stoute schoenen aan en loop ze met me door.

Motje: Egoïsme is slecht

Deze overtuiging zit diep veranderd in onze cultuur. Gelukkig snappen we steeds beter dat gezond egoïsme noodzakelijk is voor je persoonlijk welzijn en effectief functioneren. Want een beetje eigenliefde is zuurstof voor je ziel. Zonder die zuurstof kun je anderen niet helpen ademen. Dus voordat je in de actiemodus schiet, check eerst of je daar zelf de middelen en energie voor hebt.

  • Magje: Schrijf eens 5 dingen op die je wel wilt doen, maar waar je nooit aan toe komt omdat je ze egoïstisch vindt. Kies er een uit en voer die vol overgave uit. Reflecteer: hoe je je voelt, of je meer energie hebt voor anderen en alle positieve effecten.

Motje: Volg je passie

Het is het credo van deze tijd: volg je passie. Voor je die prima baan echter opzegt; passies betalen je rekening niet. Focus je liever op je talenten en gebruik je creativiteit om die aan je passie te verbinden. Want je passie hoeft niet je beroep te zijn om er voldoening uit te halen. Juist door je talenten strategisch in te zetten creëer je een solide financiële basis om je passies na te jagen.

  • Magje: Schrijf 3 van je talenten op en je 3 sterkste passies. Bedenk voor elk talent 2 beroepen waarbij deze vaardigheid waardevol is. Kijk waar je sterke punten, passies en beroepen overlappen. Onderzoek hoe je je sterke punten inzet voor een stabiel inkomen.

Motje: 24/7 bereikbaar zijn is een must

Blauwe vinkjes op je whatsapp, e-mails die na 1 uur nog niet beantwoord zijn of iemand die … gewoon de telefoon niet opneemt! Waar ben je mee bezig? Het leven van een ander draait niet om jou. En omgekeerd geldt dat ook. Dus je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. Sterker nog, dat is vragen om een burn-out.

  • Magje: Spreek je voicemail in en vertel met je liefste stem dat je de komende 24 uur niet bereikbaar bent. Geniet van de vrijheid van “mij niet bellen 😊”.

Motje: Succes komt door hard werken, rust is tijdverspilling

Zeker, hard werken is een betrouwbare weg naar de top. Want succes valt je zelden in de schoot. Edison zei het al pakkend: genialiteit is 1% inspiratie en 99% transpiratie. Toch blijft slim werken nog altijd beter dan hard werken. En om slim te zijn heb je rust nodig.

  • Magje: Heb je een favoriet plekje in huis? Zo’n stoel waarin je helemaal in kunt kruipen, of misschien zit je graag in de vensterbank? Ga daar lekker zitten en neem een schriftje mee. Schrijf in een uur alle ideeën op die in je brein oppoppen. Je zult verbaasd zijn hoe productief ‘niets doen’ is.

Motje: Structuur leidt tot efficiëntie en succes

Een planning is bijzonder waardevol. Het helpt je aan overzicht, waardoor je prioriteiten kunt stellen en deadlines haalt. Falen om te plannen, is plannen om te falen. Zo’n planning is er voor jouw gemak. Het is dus geen harnas.

  • Magje: Want we weten het allemaal; life is what happens tot you while you’re busy making other plans. Oefen die veerkracht. Plan eens blokken met niets in op een werkdag of maak eens geen plannen voor je weekend. Geen klusjes, niets. Laat je leiden door het moment.

Conclusie: work hard, play harder

Ons leven zit vol overtuigingen. Helaas vormen al die overtuigingen niet zelden belemmeringen. Daarom nodig ik je uit om met de regels te breken. Geef jezelf de kans om echt te leven in plaats van alleen maar te functioneren.

Verveling is geen vijand, het is een springplank naar creativiteit en zelfontdekking. Dus de volgende keer dat je je verveelt, omarm het. Wie weet welke briljante ideeën er in die ‘lege’ momenten ontstaan. Want vergeet niet: soms is een dikke zwarte streep door je planning precies wat je nodig hebt om de kleuren van het leven echt te zien.

Loop je tegen belemmeringen aan? Waardoor je niet het succes haalt wat je voor ogen hebt? Voelt ondernemen voor jou als een eindeloos potje Monopoly? Neem contact met me op voor individuele business coaching. Dan lappen we de regels aan onze laars en verzilveren we kansen.

Contact opnemen met Claudia

 

🥜 Al bezig met het zoeken naar een waardevolle teambuildingsactiviteit om dit jaar af te sluiten of het nieuwe jaar te starten? Neem contact met me op voor het organiseren van een unieke belevenis.

Leestip: Rust voor je brein, Luc Swinnen