Anita Wix

Inspirerend spreker & auteur

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Als kind wilde ik heel  graag stewardess worden. Ik droomde ervan de wereld over te reizen, culturen te ontdekken en talen te spreken. Het leek me ook geweldig om in zo’n prachtig pakje te lopen met zo’n leuk hoedje op. In die tijd – en dan heb ik het over ruim 40 jaar geleden – was stewardess dan ook echt een elite beroep. Maar vooral het reizen was iets waar ik als kind echt van droomde.

Helaas ging dat anders omdat mijn vader vond dat een meisje met een VWO diploma op zak geen serveerster hoorde te worden in een vliegtuig. En zo vertrok ik op mijn 17e naar Amsterdam. Helaas niet naar Schiphol, maar om fysiotherapie te studeren. En daarmee viel mijn meisjesdroom in duigen.

Nu ben je inspirerend spreker & auteur. Wat is jouw why?

Mijn leven verliep bepaald niet over rozen. Het dieptepunt was op 9 juli 2010. Na 11 jaar gevangen te hebben gezeten in een gewelddadige relatie, moest ik vluchten naar de vrouwenopvang. Maanden lag mijn leven in duigen. Ik stond met lege handen, letterlijk want bij die vlucht moest ik alles achterlaten. Toch was er dat kleine stemmetje dat zei “als jij hier als een gelukkige, gezonde en zelfstandige vrouw uitkomt dan ga je iets doen met deze ervaring.” En dat heb ik gedaan.

Een jaar heb ik daar gewoond. Al vrij snel nadat ik een eigen huis kreeg, werd ik gevraagd om mijn verhaal te vertellen voor 350 studenten SPH op de Hoge School in Zwolle. De eerste keer dat ik mijn persoonlijke verhaal deelde op een groot podium. De staande ovatie die daarna volgde was de bevestiging dat dit mijn pad was. Dat dit mijn missie zou worden. Na een lezing voor het landelijk politiecongres in Ede werd ik uitgenodigd als gast aan tafel bij RTL Late Night. Zo ging het balletje als vanzelf rollen.

Door mensen mee te nemen in mijn verhaal laat ik ze zien, horen maar vooral ook voelen hoe het is om slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. En op deze manier kan ik inzicht geven en anderen leren alarmbellen en signalen te herkennen. Zodat wij anderen kunnen helpen bij vermoedens van huiselijk geweld. Omdat we om moeten kijken naar elkaar en we nooit onze ogen mogen sluiten. Ook al lijkt het nog zo moeilijk. Er is maar één iemand nodig om het verschil te maken en diegene kun jij zijn.

Het is ook een verhaal over moed, kracht en doorzettingsvermogen. Een verhaal dat je leert om nooit de slachtofferrol aan te nemen. Je hebt altijd zelf de keuze om te bepalen hoe je omgaat met jouw omstandigheden.

Wat zijn de kansen of uitdagingen voor sprekers over huiselijk geweld?

In het algemeen is het op mijn vakgebied best lastig. De meeste mensen denken bij huiselijk geweld aan een vrouw met een zielig verhaal. Huiselijk geweld is een onderwerp dat mensen vermijden. Omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren.

Nu, in deze tijd van sociale isolatie komt daar verandering in. Er ontstaat een grote zorg voor die mensen die met huiselijk geweld te maken hebben en geen kant op kunnen door de quarantaine maatregelen. Dus onderzocht ik of ik juist nu voor die mensen online iets kan betekenen. Ik ben er dan ook trots op dat ik binnenkort mijn eerste webinar geef. Deze online vorm geeft me nu de kans zoveel mogelijk mensen met mijn verhaal te bereiken. Een urgentie die ook door mijn opdrachtgevers wordt opgepikt. Misschien lukt het ons nu om het taboe van huiselijk geweld voorgoed te doorbreken.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Die vinden hun oorsprong in een zielsverlangen om andere vrouwen te helpen. Ze te inspireren en te bemoedigen om voor zichzelf te kiezen. Eraan bijdragen dat ze weer in zichzelf geloven en hun mooiste leven gaan leven. Mijn eerste boek dat vorig jaar 8 maart op internationale vrouwendag is uitgekomen, is zeker het resultaat van mijn bevlogenheid en passie over het onderwerp huiselijk geweld. Met dit persoonlijke verhaal opgetekend in een boek kan ik nog meer vrouwen bereiken. Door het verhaal te lezen en herkenning daarin te vinden, voelen zij zich ook erkend. Het is namelijk heel belangrijk om te lezen dat jij niet de enige bent die dit overkomt en dat jij daar op geen enkele wijze schuldig aan bent.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Ik leerde Claudia kennen op 22 juni 2017 tijdens een Echte Ontmoeting van haar op de Euromast in Rotterdam. De spreker was Stacey Seedorf. Ik ken Stacey persoonlijk en vond het leuk om eens naar hem te luisteren. En daar was Claudia. Wat een energie en wat een bruisende verschijning. Een onderdeel van deze dag was dat zij voor iemand uit de zaal “ koud”  zou gaan bellen. Toen ze vroeg voor wie ze dat mocht doen, aarzelde ik geen moment en ging staan. Ik wilde namelijk al heel lang eens voor een bedrijf spreken. Tot dan gaf ik trainingen aan hulpverleners, ziekenhuizen, politie en scholen en dat wilde ik graag uitbreiden. Op haar unieke manier ging Claudia aan de slag en belde ze met de Rotterdamse vervoersmaatschappij.  Dat belletje resulteerde erin dat ik een paar maanden later mijn eerste lezing daar mocht geven. Dat beviel zo goed, dat ik een half jaar later ook nog een workshop voor ze heb verzorgd.

Ik ben Claudia altijd blijven volgen en zij mij ook. Ik vind het ontzettend leuk dat wij deze connectie met elkaar hebben. Nog steeds ben ik haar dankbaar voor deze mooie kans.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Boven aan mijn bucketlist staat nog altijd de wereld over te reizen. In 2018 ben ik in mijn eentje bijna twee maanden gaan backpacken door Australië. Daarmee kwam echt wel een droom uit. Ook heb ik gewerkt in weeshuizen in Thailand. Heel graag zou ik nog meer mooie reizen maken en daarmee mijn alsnog mijn meisjesdroom in vervulling doen gaan. Ook hoog op mijn bucketlist: spreken in het buitenland. Mijn verhaal is het zeker waard om ook over landsgrenzen te gaan. Dus als je een ingang weet? Super als je me dat laat weten.

Heb je nog een gouden tip?

Mijn gouden tip is dat je altijd moet accepteren wat je niet kunt veranderen. Want als je daar niet toe in staat bent, blijf je altijd “slachtoffer” van je omstandigheden.

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

Geluk straalt van binnen uit. Niemand kan het je geven.

 

Meer weten over Anita en haar bedrijf WIXKracht?

Gepubliceerd op: 28 april 2020

Alle uitblinkers