Denken of Doen? En de winnaar is….
12 oktober 2017
Wat is dat toch met ons brein? Vaak is de Pipi Langkous mentaliteit “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan” ver te zoeken. In plaats daarvan bevriezen we. Blijven we hangen in wat er mis zou kunnen gaan. Zien we wel die 100 beren op ons pad maar niet de klaprozen die ons aanmoedigen door te gaan. Tijd om te onderzoeken waar we verder mee komen: denken of doen?
Denken of Doen? Waar komen we verder mee?
Optie A: Denken; wat als…
Zolang je alleen denkt, maak je voorstellingen van wat zou kunnen gebeuren.
- Wat als het me niet lukt…
- Wat als ze het stom vinden…
- Wat als ze mijn gedrag afkeuren…
En bij iedere gedachte groeit je weerstand om de verandering aan te gaan. Je bouwt angsten op en verzandt in vluchten, vechten, of vermijden. De verandering blijft uit. Voor je het weet is wat je doet is niet meer in evenwicht met wat je wenst.
Optie B: Doen! Want wat als het lukt?
Zo jammer als je blijft denken. Je leidt steeds minder jouw leven. Want wat je doet en wat je wenst raakt iedere keer verder van elkaar verwijderd. Met als resultaat? Je wordt moe, boos of teleurgesteld.
En zijn die weerstanden en angsten wel reëel? Een vaste vraag die ik stel tijdens mijn Trainingen: wat heb je te verliezen? Een nee heb je al, een ja kun je maken. Want wat als het wel lukt? En als je een keertje faalt, hoe erg is dat? Van iedere ervaring leer je weer.
Conclusie: Doen is de beste manier van denken
Deze krachtige zin heb ik niet zelf bedacht. Hij komt uit de koker van Arthur Kruisman en Patrick Donath: De Vrije Denkers. In 2013 publiceerden ze deze inspirerende video: Doen is de beste manier van denken. Al heb ik de video vaak gezien, het filmpje blijft me raken en inspireren. Voor mij geen staat van “terminale serieusheid”.
Minder denken en meer doen? 5 tips om in actie te komen
#Tip 1: Maak die berg kleiner
Zie je ergens als een berg tegenop? Maak je berg kleiner. Onderzoek welke tussenstappen er mogelijk zijn, die je al een beetje vooruit helpen. Dat vergroot je zelfvertrouwen. Als je bang bent om auto te rijden, hoef je niet gelijk aan Formule I races mee te doen. Maak eerst kilometers op parkeerplaatsen en rustige bospaadjes.
#Tip 2: Doe niet alles tegelijkertijd
Herkenbaar? Terwijl je overlegt met een collega, typ je nog snel even een e-mail waardoor je bedenkt dat je vooral niet moet vergeten ook collega Y nog even te bellen. Je bent een echt multitask talent… Stop daar zo snel mogelijk mee!
Multitasken lijkt misschien tijd op te leveren. In de praktijk blijkt echter dat je er 1,5 keer langer over doet. Ook de kwaliteit neemt af en je hebt veel meer energie nodig. Doe dus één taak tegelijk en voorkom zo dat je na een uur opgebrand bent. Bewaar je energie voor dat ene ding, waar je tegenop ziet en toch gewoon gaat doen!
#Tip 3: Laat je niet afleiden
Achter al je angsten en weerstand zit een wens. Een wens om iets te veranderen. Geef aandacht aan die wens. Je bent bijvoorbeeld niet meer gelukkig op je huidige werkplek. Toch blijf je in dienst, want je bent bang dat je je hypotheek niet meer op kunt brengen als je ontslag neemt.
Accepteer je angst echter blijf er niet in hangen. Onderzoek wat je kunt doen om je wens te realiseren. Misschien zijn er besparingen mogelijk in je uitgavenpatroon. Wellicht zijn er mogelijkheden om je huidige baan leuker te maken. Of is het verhuizen naar een goedkopere woning het waard om toch meer werkgeluk te krijgen.
# Tip 4: Wees trots op je daden
Mensen met een enorme To-Do lijst, zien aan het einde van de dag alleen de actiepunten waaraan ze niet zijn toe gekomen. Dat frustreert, verlamt en geeft onrust.
Kijk daarom aan het einde van de dag vooral naar wat je wel hebt gedaan. Vaak is dat heel veel. Het levert je een gevoel van voldoening op en rust in je hoofd. En frisse energie om morgen de rest van die To-Do lijst af te werken.
Vaker tips ontvangen?
Dan is het gratis E-zine “Anders denken, Samen doen” echt iets voor jou. Ontvang het laatste blog, lees interviews en ontdek als eerste het trainingsaanbod.