Die millenials, wat moet je daar nu mee?
10 januari 2019
Het valt tegenwoordig niet mee om een uitgebalanceerd team op te bouwen dat de missie van jouw bedrijf weet uit te dragen. Want wat zit er een verschil tussen de protestgeneratie (geboren tussen 1940 en 1955), generatie X (geboren tussen 1955 en 1970), de patatgeneratie (geboren tussen 1970 en 1985) en generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000).
Daarom denk ik dat het voor bedrijven van levensbelang is om te investeren in het aanleren van sociale vaardigheden die voorgaande generaties van huis uit meekregen. Denk aan:
- Een goed (telefoon)gesprek voeren.
- Een relatie opbouwen met collega’s of klanten.
- Opbouwen van zelfvertrouwen door het behalen van successen.
Millenials (of generatie Y) zijn de jongst werkende generatie. In dit blog deel ik graag mijn visie op de millenials. Eerst beschrijf ik de kritiek op de millenials, dan verklaar ik de invloed van opvoeding, technologie en omgeving hierop en tenslotte hoe je als bedrijf hiermee kunt dealen.
Als bonus lees je tot slot een tip die makkelijk is uit te voeren en je een mooie herinnering brengt.
De kritiek op generatie Y
Net als de vijftig plussers heeft ook generatie Y te maken met (voor)oordelen, zoals:
- Egocentrisch (prinsjes en prinsesjes).
- Zelfingenomen & kritisch, leven liefst zonder veel inmenging (regels).
- Onzekerheid met constante behoefte aan feedback.
- Bindingsangst, maken weinig dingen af.
- Korte aandachtsspanne.
- Concentratie- en focusproblemen.
- Ongeduldig.
Bovendien is de generatie kwetsbaar. Want er is sprake van een hoog ziekteverzuim dat grotendeels gerelateerd is aan stress, depressie of een angststoornis.
Wat zijn hiervan de oorzaken?
Natuurlijk hebben we het hier over algemene eigenschappen die we aan een groep toekennen. Net als bij vijftig plussers zal niet iedere millenial zichzelf herkennen in de vooroordelen. Gelukkig niet. Toch ben ik van mening dat door verandering in opvoeding, omgeving en technologie een aantal waardevolle vaardigheden verloren dreigen te gaan. Trouwens niet alleen bij de millenials…
En hoe maak je dat nu duidelijker dan door terug te grijpen naar VROEGER, toen alles nog beter was ;-).
Opvoeding
Als ik kijk naar mijn opvoeding en de opvoeding die we tegenwoordig geven aan onze kinderen, constateer ik zeker verschillen.
Vroeger, generatie X:
- Je liep of fietste naar school, ook als het regende. Want je was niet van peperkoek gemaakt.
- Als je docent kritiek op je functioneren had, kreeg je thuis nog een keer extra op je donder. Of je wel wist hoe bevoorrecht je was, dat je de opleiding kon volgen die je had gekozen. Dat was vroeger wel anders vertelden je ouders je.
- Cadeautjes kreeg je met je verjaardag, net als zakgeld. Waren je wensen groter dan je budget? Dan zocht je een bijbaan. Van hard werken was nog nooit iemand doodgegaan!
- Als je iets wilde bereiken was opleiding belangrijk net als keihard werken en geduld. Succes komt niet aangevlogen.
- Je stond op voor ouderen in de bus en je had respect voor hulpverleners en docenten. Je gedroeg je hoffelijk, attent en behulpzaam. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.
Millenials, generatie Y:
- Eén van je (bonus)ouders brengt je met de auto naar school, zéker als er regen dreigt. Ze komen er toch bijna langs als ze op weg gaan naar hun werk of sportschool.
- Wat?! Heeft de docent kritiek op jouw functioneren? Je ouders eisen een gesprek en regelen het wel even voor jou.
- Je hoeft maar met een half oog naar iets te kijken en binnen een paar uur staat de koerier voor de deur met die Xbox, of nieuwe Nikes. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
- Je bent speciaal, je bent bijzonder. Als je maar authentiek bent (en blijft) kun je alles bereiken wat je wilt in je leven, kijk maar.
- Je wilt best hoffelijk zijn, maar je ziet zo weinig van je omgeving als je naar je telefoonscherm kijkt.
Ik denk dat we met het pamperen en verwennen van onze kinderen, hen ook een aantal waardevolle vaardigheden afnemen. Want als je zelf iets voor elkaar krijgt, groeit je zelfvertrouwen. Je ontwikkelt minder angsten, want fout is gewoon een minder geslaagde poging. En het gaat er niet om hoe vaak je valt, maar hoe vaak je opstaat. Het gat tussen de maatschappij en de veilige omgeving van het gezin is groot geworden. Te groot, als je het mij vraagt. We bereiden onze kinderen niet meer goed voor op een harde volwassen wereld.
Pas op. Dit is het leven. Betreden op eigen risico – Guido Weijers
Technologie & omgeving
Naast opvoeding is ook onze omgeving behoorlijk veranderd in de afgelopen 50 jaar. Ook dit heeft een grote invloed op wie we zijn en wat we doen.
In de periode van generatie X waren er veel nieuwe technologische ontdekkingen die ook onze omgeving veranderden.
- Typemachines werden vervangen door computers.
- Voor het eerst waren televisie uitzendingen in kleur.
- Internet & de smartphone deden hun intrede.
BAM: plotsklaps werd onze wereld groter. We zien meer, we weten meer, we horen meer. We kunnen meer; alles wat we wensen ligt met één muisklik binnen ons bereik. Liefst binnen 24 uur geleverd. Iedere dag van ieder jaar. En dat brengt de volgende veranderingen met zich mee.
- Vriendschappen worden Facebook connecties.
- Goede gesprekken worden Instagram Stories.
- (Telefoon)gesprekken worden appjes (getypt of gesproken).
- Flirten wordt een swipe naar rechts.
- Uitkijken naar een nieuwe aflevering van je favo serie wordt binge-wachting.
We delen meer dan ooit van ons persoonlijke leven. Niet meer in de vertrouwde kring van échte vrienden maar voor het oog van heel de wereld. Wat we delen maken we met filters aantrekkelijker dan de realiteit.
En zo verliezen we langzaam het vermogen om een persoonlijke relatie op te bouwen en raken we verslaafd aan aandacht en populariteit. Wat voorbeelden:
- In gezelschap blijven we onze telefoon checken. Want we willen niets missen.
- Wachten? Dat doen we niet meer: voor 23:59 besteld, morgen in huis, zelfs op zondag.
- En afspraak is nog steeds afspraak tenzij er iets leukers voorbij komt.
We hebben het drukker dan ooit en we verwachten ongelooflijk veel van onszelf.
I want it all, I want it all, I want it all, and I want it now – Queen
Hoe ga je als bedrijf hiermee om?
Het maakt me niet uit, hoe jouw generatie heet. Welk etiket we daar opplakken. Ik roep al jaren dat het tijd wordt, om geen vierkantjes in rondjes te stoppen. Feit is dat sociale vaardigheden verloren dreigen te gaan.
En juist sociale vaardigheden zijn noodzakelijk voor het opbouwen en onderhouden van relaties. Ze zijn onmisbaar bij het samenwerken. Vaardigheden die we vroeger aan onze kinderen doorgaven zoals:
- Goed luisteren.
- Aandacht hebben voor andermans gevoelens.
- Oplossen van conflicten.
- Overtuigende en belemmerende gedachten herkennen.
- Omgaan met weerstand.
Dus is mijn vraag aan jou: hoe staat het met jouw sociale vaardigheden en die van jouw medewerkers?
Ik denk dat het voor het succes van jouw bedrijf belangrijk is, dat jouw medewerkers wél over sociale vaardigheden beschikken. Niet voor niets is mijn incompany training op maat een populaire dienst.
“Claudia heeft in ons Coface College meerdere trainingen verzorgd gericht op externe communicatie. Daarna heeft ze ons gecoacht tijdens onze huntingdays. De energie die ze uitstraalt, de onconventionele aanpak en haar enthousiasme zijn aanstekelijk. Out of box? Nee, er is geen box bij Claudia! Uit je comfortzone? Jazeker, dat krijgt ze bij iedereen voor elkaar. Als je beweging wilt in je organisatie, communicatie als je beste vriend wilt gaan zien en bovenal een leerzame en leuke dag wilt hebben, dan ben je bij Claudia aan het juiste adres. Wat een heerlijk mens!” Coface Breda
Was vroeger alles beter?
Iedere tijd brengt eigen uitdagingen & voordelen met zich mee. Wat dat betreft is teruggrijpen naar vroeger zinloos. Want vroeger is niet NU. En NU is de enige tijd waarmee we te maken hebben. Duidelijk is dat we NU dingen moeten veranderen voor een veilige toekomst voor generatie Z. Zoals aandacht voor duurzaamheid, klimaat of respect voor geaardheid en religie.
We hebben NU andere vaardigheden nodig dan vroeger. Het is mijn overtuiging dat samenwerken, communiceren en sociale vaardigheden in elk decennia van belang zijn.
PS: Dus heb je binnenkort een afspraak met iemand? Laat je telefoon dan eens thuis of zet hem uit. En geef die ander je tijd én je onverdeelde aandacht. Wedden dat het een mooie herinnering oplevert? Want een beetje aandacht kunnen we allemaal gebruiken, millenial of niet.
Nooit meer een blog missen?
Klik en meld je aan voor het gratis E-zine Anders denken, Samen doen.