Liefhebben: heb jij je naaste nog lief?
14 februari 2019
Met wat voor gevoel kijk of luister jij nog naar het nieuws vandaag de dag? Zet de televisie aan en negativiteit spat van je beeldscherm af. We worden overspoeld met meningen over het kinderpardon, de uitkeringsfraude, het klimaatakkoord, de aankomende Brexit en de Nashville-verklaring. En dan zijn er ook nog de hervormingen van ons pensioenstelsel, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en vergeet vooral niet dat Piet Paulusma zijn baan verliest.
Het geeft mij een onbehagelijk gevoel
Word je laconiek van al die negativiteit? Is het voor jou de “ver-van-mijn-bed-show”? Het geeft mij een onbehagelijk gevoel. Of komt dat gewoon omdat het februari is? Voor mij dé maand van de liefde. Valentijnsdag! Een liefdevolle dag, toch?
Tien jaar geleden deed ik ’s morgens nog wedstrijdje met mijn zoon, René-Valentino wie het eerste bij de brievenbus was. Ik voor die felbegeerde Valentijnskaarten – die natuurlijk niet kwamen – hij om zijn verjaardagskaarten op te vangen.
Hulde aan het kapitalisme
We zijn Valentijnsdag gaan commercialiseren. Kom je deze dag niet met bloemen thuis, dan doet je partner vast de aanname dat je niet meer van hem of haar houdt. Ben je deze dag de doos bonbons vergeten, dan zul je wel vreemdgaan! En ontvang je geen kaartje van je lief, dan heeft die het vast te druk met je eigen ambities én carrière. Hulde aan het kapitalisme.
Waar zijn we toch mee bezig?
Wat is er gebeurd mensen? Waar heeft de oprechte interesse in elkaar plaatsgemaakt voor angst, verwijten en oordelen?
- Hoe kan het dat we onze medelander met wantrouwen aankijken?
- Waarom verwijten we de jeugd dat ze geen respect meer hebben voor de ouderen, terwijl we zelf niet het goede voorbeeld geven?
- Waarom zien we het door de vingers dat (digitale) pesterijen op school en op de werkvloer plaatsvinden?
- Waarom schrijven we de vijftig plussers af terwijl juist zij ons toekomstige pensioen hebben opgebouwd?
- Hoe bestaat het dat we mensen met een arbeidsbeperking of handicap beschouwen als debielen die niets kunnen?
En belangrijker nog: wanneer zijn we deze “nieuwe” normen en waarden als normaal gaan beschouwen? Wat is er nodig om collectief een tegengeluid te laten horen om duidelijk te maken dat we deze omgang met elkaar NIET langer accepteren?
Wees het verschil dat je in de wereld wilt zien
Denk eens aan die 2 miljoen mensen met een arbeidsbeperking of handicap. Want zolang we die mensen niet beschouwen als volwaardige en waardevolle medewerkers, wie is dan degene met een beperking?!
Dus vraag ik je nog een keer: heb jij je naaste nog lief? Het lijkt een simpele vraag. Is jouw kijken gericht op beperkingen of op mogelijkheden? Is anders bijzonder of jaagt het je angst aan? Zijn mensen met een beperking normaal? Ik hoop zo dat je nu volmondig: ja natuurlijk! denkt.
Toch zijn er nog allerlei vooroordelen over mensen met een handicap.
- Met een handicap volg je niet vanzelfsprekend het onderwijs dat het beste bij je past.
- De arbeidsparticipatie van mensen met een handicap in Nederland is nagenoeg het laagst van alle Europese landen met eenzelfde welvaartsniveau.
- In Nederlandse reclames zie je bijna nooit mensen met een handicap, tenzij die reclame gaat over zorg, goede doelen of doodgaan.
Denken in beperkingen of mogelijkheden?
De bal ligt bij jou: zie je Lionel Messi als een voetballer met een beperking omdat hij linksbenig is? Of zie je hoe briljant hij kan zijn? Wat voor werkgever ben jij? Ben jij een werkgever met een sociaal ❤️?
Durf jij te ontdekken welke Social Impact jij als werkgever kan maken, door zowel jouw organisatie inclusiever te maken, als werkzoekenden met een arbeidsbeperking te ondersteunen? Al dan niet met SROI? Ga ervoor! Iedere verandering begint met kleine stapjes.
Hoe maak jij de wereld mooier? Hoe heb jij je naasten lief?
Het lijkt mij een idee om vanaf nu onbeperkt de liefde te vieren. Een Nederland vol met touwtjes uit de brievenbus. Strooien met glimlachen en complimenten, ook als het niet de dag van het compliment is.
En stel eens een vraag in plaats van een oordeel te vellen. Dan leer je zoveel meer. Wees niet bang van “anders” want dat zijn we allemaal!
Heb jij wilde plannen om Nederland liefdevoller te maken en vraag jij je af hoe je jouw plannen omzet naar een geslaagd concept? Schakel De Conceptoloog in!