Ligt jouw Ikkiestan nog naast Uitstellia?
13 april 2023
Waar zou jouw reis heen gaan wanneer je in een tijdmachine kon stappen? Kies jij voor een kijkje in de toekomst of blik je terug op je verleden? En doe je dat dan met enige bitterheid of juist met zoetsappige nostalgie? Met dit blog wil ik je inspireren een persoonlijk kompas te maken. Met Ikkiestan, het land waar JIJ regeert, als je uitvalsbasis. Begin er vandaag nog mee. Want tijd is te kostbaar om te morsen aan uitstel of energievreters.
De waarde van tijd
Als je eenmaal beseft dat tijd je kostbaarste bezit is, ontdek je ook dat je minuten, uren en zelfs dagen aan (onzinnige) zaken spendeert. In het beste geval bezorgt je dat een gevoel van korte-termijn-geluk. Ik werd dan ook enorm getriggerd door een jonge ondernemer die me vertelde dat op zaterdag series bingewatchen en op zondag FIFA spelen hem geen voldoening meer gaf. Het was een vlucht geworden, een escape. Zijn hoogstpersoonlijke Uitstellia.
Hij besloot het roer om te gooien. Gewapend met pen en papier -nou ja, zoals het een echte millennial betaamd gebruikte hij een notitie-app op zijn mobieltje- begon hij voor zichzelf doelen te stellen. Gewoon door kleine stipjes op zijn persoonlijke horizon te zetten. Dingen die hij al maanden aan het uitstellen was, omdat in zijn hoofd “het eraan beginnen” hem al verlamde. Alles voelde als te groot, te zwaar of niet dringend genoeg. Hij maakte het kleiner door als doel te stellen elke dag iets nuttigs te doen. Die activiteiten varieerden van sporten, de badkamer schoonmaken (je bedenkt het niet bij de jongelui van tegenwoordig 😊), op tijd naar bed gaan tot maandelijks iets qua persoonlijke ontwikkeling inplannen.
Los van het feit dat zijn verhaal een feest van (h)erkenning was, werd ik intern vervuld met een gevoel van trots. Zo jong en al zo wijs!
🪷Inspiratie: Lees de metafoor van de magische bank
Tijd verspillen is niet leeftijdsgebonden
Een grappige gedachte, want tijd verspillen is helemaal niet leeftijdsgebonden. We doen het allemaal. Denk maar eens aan al die relaties en verbindingen die jij in stand houdt. Hoeveel van je tijd je investeert in mensen om ze op jouw speelveld te (be)houden, terwijl de wederkerigheid ver te zoeken is?
Het was “mijn Tanja” die een mail doorstuurde en me attendeerde op het “100 dagen project”. Een internationaal fenomeen waar ik nog nooit van gehoord had. Tijd en aandacht, voor jezelf, voor wat je wilt of wat je wilt onderzoeken. Net dat beetje buiten je comfortzone gaan waar je normaal niet aan toekomt. Dat is het 100 Dagen Project in het kort.
Ik maakte de deal met mezelf dat mijn 100 dagen in het teken zouden staan van iedere dag iets (op)pakken wat al een tijdje was blijven liggen. Niets speciaals, niets groots. De klusjes zijn vast herkenbaar; strijkijzer ontkalken, nieuw rijbewijs aanvragen, muurtje in de verf zetten, administratie bijwerken; kast opruimen, foto’s in albums plaatsen. Enfin, je weet wat ik bedoel. Met als einddatum 1 juni. De dag die prima de start van mijn nieuwe levensjaar symboliseert.
💡 Tip: Timemanagement methodes bij uitstelgedrag; Eerste-stap-methode, Eat that frog en de Kaasschaafmethode
We doen het gewoon!
En omdat het 100 dagen project juist niet in het teken staat van vervelende klusjes, besloten we in het diepe te springen door ons spontaan aan te melden voor de Personal Pitstop van Remco Claassen. Een spreker die al langer op mijn persoonlijke wensenlijstje stond. Noem het beroepsmisvorming of oprechte interesse in vakidioten.
En wat een ervaring was dat! Zoals Remco het noemt: “Een simpel dagdeeltje pure ik-tijd”. Want zeg nu eerlijk, hoe vaak spendeer jij bewust tijd aan jezelf? Wanneer pak jij een moment om even stil te staan bij je IKKIE? Om te reflecteren en op jezelf – zoals Remco het noemt- de kwispeldiagnostiek- toe te passen?
Waar ga jij van AAN? Wat geeft je energie? Wat kost je energie? En vooral: waarom doe je dit (nog)? Waarom negeer je jouw kapotte batterij en blijf je maar doorgaan? Tijd om met deze inzichten naar nieuwe uitzichten toe te werken: het persoonlijke KOMPAS.
📖 Verdiepingstip: lees Doelen realiseren? Maak van het einde je begin
Zo maak je jouw persoonlijk kompas (de ha-ha-ha methode)
Het woord zegt het al; je persoonlijk kompas geeft je een blij en energiek gevoel. En dat bereik je door hoofd (denken), hart (voelen) en handen (doen) met elkaar samen te laten werken. Het is geen hogere wiskunde. Je bent er al in 4 stappen.
Neervallen, opstaan, kroontje rechtzetten & verder gaan
Stap 1
Het belangrijkste is dat je jezelf verantwoordelijk houdt voor alles wat je denkt, zegt, voelt en doet. Alleen als je dit écht accepteert vergroot je jouw cirkel van invloed en ben je écht de kapitein op jouw schip of de regisseur van jouw film. Dit voorbeeld maakt het sprekender. Je hebt natuurlijk totaal geen invloed op het weer. Je maakt wel zelf de keuze om een paraplu mee te nemen of bijvoorbeeld zonnebrand in je tas te stoppen. Iemand die volledig leeft vanuit eigen verantwoordelijkheid wordt niet nat omdat het regent. Die wordt nat omdat hij/zij de paraplu is vergeten. Voel je de nuance?
Remco heeft er een mooie vergelijking voor: “Je bent het gevolg van je vorige stappen en je wordt het gevolg van je volgende stappen”. Wat ik hier zo krachtig aan vindt, is dat het laat zien dat je op ieder moment in staat bent om je kompas opnieuw te ijken en je route bij te stellen.
Stap 2
Het volgende wat je doet is achterhalen waar je energie van krijgt. Dit kost tijd en onderzoek. Want dit is niet per se hetzelfde als waar je goed in bent. Hieronder volgen wat handvatten om hierachter te komen:
- Maak van het einde je begin. Lees het blog voor meer handvatten en tips.
- Hou vier weken nauwkeurig bij hoe je je voelt bij activiteiten die je onderneemt. Luister daarbij goed naar je lijf. Dat liegt niet. Je hoofd is hierbij niet je beste vriend. Je denkt misschien dat je dingen moet doen, als je lijf vertelt dat je hier niet gelukkig van wordt, luister dan naar je lijf. Let op hoe je je voelt bij de voorbereiding, tijdens de uitvoering van de activiteit en erna. Maak per activiteit de balans op: krijg je energie of kost het je energie?
- Maak gebruik van -begeleide- visualisaties. Naast de begeleide visualisaties kun je ook positieve gebeurtenissen herbeleven, suggestieve beelden gebruiken of het best mogelijke scenario voor je geest halen.
Stap 3
Onderzoek welke waarden voor jou belangrijk zijn. Maak een lijst van 3 tot 5 belangrijke kernwaarden. Lees de tips in het blog: Geen woorden maar (kern)waarden voor aanvullende tips. Dit blog gaat voornamelijk over hoe organisaties hun (kern)waarden bepalen. De tips zijn ook bruikbaar om dit op persoonlijk vlak te doen. Download hier een overzicht van kernwaarden en hoe je ontdekt welke bij jou passen.
Stap 4
Schrijf nu je persoonlijke mission statement. Gebruik deze blauwdruk (dat mag van Remco):
“Ik, naam & voornaam…” gevolgd door 3 tot 5 zinnen die de essentie van jou als persoon weergeven en natuurlijk wat je in dit leven wilt bereiken.
Tips:
- Schrijf in actieve vorm (dus geen hulpwerkwoorden).
- Schrijf overtuigd, dus geen twijfelwoorden als probeer, misschien, hoop.
- Vermijd werk, functies, hobby’s of andere afhankelijkheden. Je wilt je statement vooral gebruiken om je richting te bepalen als alle zekerheden wegvallen.
Ter inspiratie het concept van mijn persoonlijke mission statement. Ik ben namelijk nog aan het schaven.
“Ik, Claudia Bouwens, gebruik mijn lef om uitdagingen aan te gaan om mijn volledig potentieel te benutten. Met verbinding, positieve energie en originele oplossingen help ik vervolgens anderen hun volledig potentieel te benutten, kansen te verzilveren en hun mindset te (k)raken. Uit de overtuiging dat anders denken én samendoen onze samenleving positief versterkt.”
Samenvattend
Egocentrisch is iets anders als egoïstisch. Door te investeren in wie je bent en wat jou gelukkig maakt, benut je jouw volledig potentieel. Daardoor ben je in staat om het meest te geven aan anderen om je heen, zonder daarbij zelf te verzwakken. Dat betekent verantwoordelijkheid nemen en ook moeilijke keuzes en beslissingen durven te maken. Omdat je in alle andere gevallen jezelf en daarmee ook de wereld om je heen tekortdoet.
Met je kernwaarden en persoonlijke mission statement heb je voor jezelf een kompas gecreëerd waarmee je in alle omstandigheden trouw blijft aan wie je bent. Let wel op dat je het actueel houdt. Als mens ontwikkel je, dus het zou zo maar kunnen dat ook je kernwaarden en plezier in de loop der jaren wijzigt.
Heb jij het nodig -persoonlijk of bij je organisatie- om het kompas opnieuw te ijken en je route bij te stellen? Laat je volgende stap dan een telefoontje zijn. Dan bekijken we samen wat je meest waardevolle volgende stap is.